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Guidance on significant changes regarding the 
transitional provision under Article 120 of the 
MDR with regard to devices covered by 
certificates according to MDD or AIMDD

1 

 

1 Introduction 

Article 120(2) and 120(3) of the Medical Device Regulation (EU) 2017/745 (MDR) states that 

devices which have a valid certificate issued by a notified body under the Active Implantable 

Medical Devices Directive 90/385/EEC (AIMDD) or the Medical Devices Directive 93/42/EEC 

(MDD) may be placed on the market or put into service after the date of application of the MDR 

under certain conditions and no later than 26 May 2024.  

Questions 8 and 9 of the CAMD Transition Sub Group guidance: “FAQ – MDR Transitional 

provisions, V1.0 of 17. January 2018”2 state that the certificates covered by MDR Article 120(3) 

include “all certificates which are commonly issued by notified bodies with reference to the 

Council Directives MDD and AIMDD”. 

Conditions referred to in the first paragraph require that no significant changes in design or 

intended purpose of a device be performed after the date of application of the MDR. Therefore, it 

is important for manufacturers and notified bodies to get clarity on the significant changes to be 

considered under MDR Article 120(3). 

It is also important that the AIMDD and MDD certificates remain valid following changes that are 

not significant with regard to design or intended purpose, provided that the required surveillance 

is carried out by the notified body that issued the certificate. See also Question 17 of the above 

mentioned CAMD guidance2. 

2 Scope 

This guidance document is intended to provide clarification on the changes to a device that 

should be considered a “significant change in design or a significant change in the intended 

purpose” under MDR Article 120(3). Assessments should be made on a case-by-case basis.  

                                                           
1
 The principles outlined in this guidance can be applied also for class I devices requiring the involvement of a 

notified body for the first time. 
2
 https://www.camd-europe.eu/wp-content/uploads/2018/05/FAQ_MDR_180117_V1.0-1.pdf 
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This guidance document does not elaborate on the process for manufacturers’ submission and 

notified bodies’ assessment of such changes as these should be part of the conformity 

assessment process and surveillance defined by the relevant notified body under the MDD or 

AIMDD. It is expected that manufacturers adjust their change notification procedures, i.e. their 

provisions to inform their notified body on changes, in accordance with the principles outlined in 

this guidance until the date of application of the MDR. The adjusted procedures will be subject to 

notified body assessment within their surveillance activities according to MDR Art. 120(3).   

3 Changes to Directive certificates 

It is important to highlight that no issuing of new MDD/AIMDD certificates, including modified, 

amended or supplemented certificates, is allowed under MDR Article 120(3). In particular, if the 

manufacturer wishes to make a “significant change in design or intended purpose” under MDR 

Article 120(3), the implementation of such a change would prevent the manufacturer from 

continuing to place that device on the market under the Directives. 

4 Assessment of changes' significance in accordance with MDR 

Article 120(3) 

In line with agreed arrangements for notification of changes between the manufacturer and the 

notified body according to the AIMDD/MDD (e.g. contractual relationships, approved procedures) 

changes and their implementation will be verified by the notified body as part of the surveillance 

activities, or following a manufacturer’s submission for prior approval. The outcome of this 

verification will determine whether a certificate in accordance with AIMDD/MDD remains valid 

according to Article 120 MDR. To use this derogation from Article 5 MDR manufacturers are not 

allowed to make significant changes in design or a significant changes in the intended purpose. 

In case of doubt whether a change is significant they should ask their notified body.  

For instance, administrative changes of organisations are considered in principle as non-

significant. This includes changes of the manufacturer’s name, address or legal form (legal entity 

remains) or changes of the authorised representative.  

Furthermore, all changes not having an impact on the design or the intended purpose of the 

device can be regarded as not significant in the meaning of MDR Article 120(3).  This is the case 

for example of relocation or addition of new manufacturing sites, including when it affects 

subcontractors or suppliers, or of certain changes of the quality management system, provided 

that the conditions for which the conformity assessment certification was granted are maintained. 

Nevertheless, such changes continue to be subject to the agreed notification procedure identified 

in the first paragraph of the current section. The manufacturer should always remain responsible 

for providing evidence that all the above-mentioned changes do indeed neither affect the design 

nor the intended purpose.   
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On the other hand, when the change is likely to affect the design or the intended purpose of the 

device, the significance of such a change must be assessed on a case-by-case basis. 

To facilitate a harmonised judgement of the significance of changes flowcharts (see Annex) have 

been developed. 

If a change is not a significant change in design or intended purpose under MDR Article 120(3), 

the implementation of such a change is therefore allowed during the transitional period. Acc. to 

section 3 the certificate should not be amended.  

The notified body that issued the AIMDD or MDD certificate may confirm in writing (after having 

reviewed manufacturer’s description of the (proposed) change) that the implementation of the 

change does not represent a significant change in design or intended purpose under MDR Article 

120(3) and that the related AIMDD or MDD certificate remains valid after the date of application 

of the MDR, but no longer than its expiry date or 26 May 2024, whichever comes first. Such 

written confirmation corrects or complements information on an existing certificate but does not 

represent the issuance of a “supplemented certificate” as this is prohibited as mentioned in 

Section 3. In case of requests from authorities the manufacturer should number such letters 

received from the notified body and submit them together with the certificate.  

In relation to class I medical devices requiring the involvement of a notified body for the first time, 

manufacturers of such devices must be able to justify their decision when the changes are 

considered to be non-significant. The justification shall be documented and made available when 

requested. 

This guidance document provides in its Annex several flowcharts based on NBOG’s Best 

Practice Guide 2014-3: “Guidance for manufacturers and Notified Bodies on reporting of Design 

Changes and Changes of the Quality System”. In particular, Chart C, which is specific to 

software, draws inspiration from Annex VI, Part C, section 6.5 of the MDR to identify 

modifications that are considered as significant change in (software) design.  

The assessment of a proposed change by using the main flowchart and any of the applicable  

sub-charts in the Annex, is intended to assist manufacturers and notified bodies in deciding 

whether or not a change is to be considered significant in the design or intended purpose of the 

device under MDR Article 120(3). 

The flowcharts are divided into a main chart and five sub-charts (A to E). There are six 

categorical questions in the main chart that are linked to one or more sub-charts with more 

detailed questions. The change is considered a non-significant change of design or intended 

purpose per MDR Article 120(3) if the answer to every question in a sub-chart leads to “non-

significant change” also when returning to the main chart. On the contrary, if any sub-chart 
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delivers the result “significant change”, the change being assessed is a “significant change in 

design or intended purpose” of a device according to the MDR Article 120(3). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



  

6 
 

Annex 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

     Main Chart  

Change of an existing Medical Device  
certified under MDD or AIMDD 

Change of the  
Intended Purpose? 

Software change? 

Chart A 

Chart B 

Chart C 

Yes  

Yes  

Yes  

No 

No If non-significant 

If non-significant  

If non-significant 

A 

B 

C 

Change of the 
design or  

performance 
specification? 

No 

No 

X 

Design change related  
to corrective  

actions*? 

*assessed and  
accepted by the  
relevant Competent  
Authority acc. to  
CAMD FAQ no 17 

Yes  
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Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

Main Chart (ctd.) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Change of a  
Material*? 

Change 
of terminal  

sterilization method of 
device or packaging design  

with impact to the  
sterilisation? 

Chart D 

Chart E 

The change is considered a  
non - significant change  
per MDR Art. 120(3) 

Yes  

Yes  

No 

No 

No 

If non-significant 

D 

E 

*The termmaterial  
includesany  
substance  
( synthetic, natural,  
biological, chemical,  
physical, medicinal,  
...)  that is used to  
make or compose  
the device 
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Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

Chart A  

 

FromMain Chart: 
Change of the IntendedPurpose* 

The changeisconsidered 
significantper MDR Art. 120(3) 

Extension  
or change of the  

Intended Purpose? 

New user or  
patient population? 

Change of 
clinical use**? 

Yes  

Yes  

Yes  

No 

No 

No 

Limitation of the  
Intended  
Purpose? 

Return toMain Chart  
QuestionX 

Yes  

No 

A1 

A2 

A3 

A4 
** Example: 
- Change in the  
anatomical site; 
- Change in the access  
site or deployment  
methods; 

*  Labellingchangesshouldbe 
assessedtoensuretheyarenot  
potentiallysignificantwhen 
linkedtothe intendeduse(e.g.  
contraindicationsandwarnings).  



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

 

Chart B 

 

 

FromMain Chart: 
Change of theDesignorPerformance Specification*  

Yes  

No 

No 

B1 

Change  
of built-in control  

mechanism, operating  
principles, source  

of energyor  
alarms  

? 

Yes  

No 

Return toMain Chart  
QuestionC (or move directly to E  
if Chart D was previously used) 

Yes 

B3 

The changeisconsidered 
significantper MDR Art. 120(3) 

betakeninto not * Itshall 
accounthowthe changeis 
achieved. A changein specification 
maybetriggeredby, but isnot  
limited to, changeof hardwareor 
software, includingchangeof a  
component.  

Does the  
change require  

further clinical or  
usability data to support  

safety and perfor- 
mance? 

** 

Do new risks  
require control measures 

or are existing risks  
negatively 
affected? 

B2 

** Compare 
MEDDEV 2.7/1 rev.4  
forfurtherguidance 



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

Chart C 

 

 

 

 

 

FromMain Chart: 
Software Change 

New or modified  
architecture or database  

structure, change of  
an algorithm?  

Required  
user input replaced  

by closed loop  
algorithm 

? 

Yes  

Yes  

No 

No 

New or major  
change of operating  

system or any  
component? 

No 

Yes  

C1 

C2 

C3 

New diagnostic or  
therapeutic feature,  
or new channel of  
inter-operability  

? 

Yes 

C4 

No 



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

 

Chart C (ctd.)  

 

 

 

 

The changeisconsidered 
significantper MDR Art. 120(3) 

Yes 

No 

Return toMain Chart  
QuestionD 

C5 

No 

New user interface or  
presentation of data*? 

*“Presentationof data“  
goesbeyondthe 
appearanceof theuser- 
interface whichmayinclude 
newlanguages, layoutsor 
graphicsandisconsidered 
a minor change. 
Itisconnectedtomedical 
datawhicharepresentedin  
a newformatorby a new 
dimensionormeasuring 
unit.  

Yes 

*Minor changeswithout 
impacttodiagnosisor 
treatmentdeliveredmay 
include: 
- correctionof an error 

whichdoesnot posea  
safetyrisk(bugfixes), 

- Security update (e.g.  
cyber-security 
enhancements,  
longevitycalculations), 

- appearanceof the user 
interface, 

- operatingeffeciencies. 
- Changestoenhancethe 

userinterfacewithout 
changesin performance 

Minor Change*? 

C6 



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

 

Chart D 

 

 

 

 

 

 

FromMain Chart: 
Change of a Material* 

Change to a  
material of human/animal 
origin including addition of  

new materials? 

No 

Yes  

Change  
to a material 

containing a MS**  
ortothe MS  

itselfor, a change which may  
impact the quality, safety or  

efficacy of a MS 
*** ? 

Yes  

No 

D1 

D2 
**MS: Substancewhich,  
if used separately, would  
be considered to be a  
medicinal substance 

***Including a change in  
its manufacturing process,  
which result in changes to  
the existing specification  
of the medicinal  
substance.  

* These relate to changes  
involving existing  
ingredients and materials.  



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

 

Chart D (ctd.)  

 

 

 

 

 

Ingredient 
new ormaterial from 

uppliermeetsexisting s 
specification? 

The changeisconsidered 
significantper MDR Art. 120(3) 

No 

Yes  

Yes 
Changed 

ingredientor 
material fromexisting 
suppliermeetsexisting 

specification? 

No 

Return toMain Chart 
QuestionE 

D3 

D4 

Change tobeassessedin  
accwithChart B 



 
 

 

 
 

Design Changes and Changes of the Intended Purpose 

Which may be Considered “Significant“ When Interpreting the 

First Sentence of MDR Art. 120(3)   

Chart E  

 
 

FromMain Chart: 
Change of terminal sterilization method  

of device or packaging design  
with impact to the sterilization  

Design Change  
which affects or  

changes the sterility  
assurance**? 

Yes  

No 

No 

Yes  

Change in  
packaging design which  

affects functionality, safety,  
stability or  

seal integrity? 

E2 

E3 

Shelf-life change  
validated by protocols  

approved by the notified body  
***? 

The changeisconsidered 
significantper MDR Art. 120(3) 

The change is considered a  
non-significant change  
per MDR Art. 120(3) 

No Yes  

E4 

** Guidance on assessing  
changes for their impact on  
the effectiveness of the  
sterilization process is  
provided in the respective  
sterilization standards such  
as: 
 EN ISO 11135 (Ethylene  

Oxide),  
 EN ISO 11137-1  

Radiation),  ( 
 EN ISO 17665-1 (Moist  

Heat),  
 EN ISO 13408-1 (Aseptic  

Process). 

Change* of  
terminal sterilization  

method? 

No 

Yes  

E1 
* Includes change from  
non-sterile to sterile or a  
change to the sterilisation  
method. Changes of cycle  
parameters under the  
approved quality  
management system are  
not deemed as significant in  
the meaning of Art. 120(3)  
MDR  

***In principle, an increase  
in shelf life can be  
considered non-significant  
( e.g. the increase is made  
following the completion of  
a real time test whose  
method and end-point was  
validated and previously  
assessed by the notified  
body). 
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